Last Week in Denmark (30.04 – 07.05) : Legile șomajului, Reforma educației, Lizette Risgaard, a demisionat, Angajații Wolt

A doua cea mai puternică femeie din Danemarca, Lizette Risgaard, a demisionat din poziția de președinte al sindicatelor: Săptămâna trecută a fost acuzată de avansuri sexuale inadecvate și a intrat în concediu neplătit. După ce mai mulți lideri ai sindicatelor au declarat că și-au pierdut încrederea în ea, Lizette a decis să demisioneze. Ea a fost președinte al sindicatelor începând cu 2019, având o carieră de patruzeci de ani în branșă.

Drumurile din Danemarca vor fi blocate pe 15 mai: Șoferii de camioane sunt supărați din cauza noii taxe pentru camioanele care rulează cu motorină sau benzină și planifică să își arate nemulțumirea blocând intersecțiile și accesul la autostrăzi din întreaga țară. Așadar, țineți cont de asta dacă planificați să călătoriți în ziua respectivă.

mai mult la  : 

Last Week in Denmark (30.04 – 07.05)

 

 


Economia daneză HQ

Banca Națională a Danemarcei a anunțat o nouă o creștere a dobânzii cu 0,25%, dând fiori reci celor care au credite bancare și celor care doresc să cumpere o casă. Din păcate, inflația nu a scăzut încă suficient de mult, așa că trebuie reduse cheltuielile și mai mult înainte de a putea reveni la zile mai bune. Sunt așteptate și alte creșteri ale dobânzilor la vară.

Aici este harta cu cele 98 de municipalități din Danemarca cu gradul de și cheltuielile pentru bunăstare:

  • Cele mai înstărite zone din Danemarca sunt Skanderborg (Jylland), Roskilde și majoritatea municipalităților de la nord de Copenhaga.
  • Cele mai sărace zone sunt Frederikshavn, Jammerbugt, Morsø-Struer, Norddjurs, Tønder-Haderslev (Jylland) și majoritatea municipalităților de la sud de Roskilde.
  • Municipalități cu nivel scăzut de bunăstare sunt Aarhus și Norddjurs din Jylland și Copenhaga.

Așa-numiții „parteneri Wolt” vor fi considerați de acum înainte angajați ai Wolt de către autoritățile fiscale daneze: aceasta înseamnă că nu mai poți deschide o companie având ca unic scop livrările pentru Wolt. Wolt va trebui să te angajeze cu forme legale (ceea ce înseamnă, de asemenea, că va trebui să plătească contribuțiile sociale și A-tax). Cea mai mare temere a companiei este o potențială decizie a curierilor de a se organiza și de a cere un contract colectiv care să includă plata concediilor, pensie și indemnizație de boală.

Municipalitățile din Danemarca trebuie să reducă cheltuielile, iar unele au fost mai creative decât altele. De exemplu, în Aarhus au decis ca grădinițele publice să se închidă cu 30 de minute mai devreme (4:30 în loc de 5:00) lunea, (la fel ca și vinerea) pentru a economisi 1,7 milioane DKK anual.

În timp ce sectorul public din Danemarca suferă, companiilor de top daneze le merge foarte bine: de exemplu, doar în primele trei luni ale anului 2023, Novo Nordisk a câștigat 19,8 miliarde DKK (un rol important l-a jucat medicamentul pentru obezitate Wegovy), iar Maersk, 16 miliarde DKK în aceeași perioadă. Se pare că în 2023 Maersk nu va repeta performanța din 2022, când a înregistrat cel mai mare profit din istoria afacerilor daneze (peste 200 de miliarde DKK).

  • Ratele mai mari ale dobânzilor au generat venituri mari băncilor daneze (cinci dintre cele mai mari bănci ale țării – Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank, Spar Nord și Ringkjøbing Landbobank au realizat un total de 8,2 miliarde DKK)

 

mai mult la  : 

Last Week in Denmark (30.04 – 07.05)


Lasă un răspuns

Popular

spot_img

More from author

Paharul găsit în mormânt dus de tecuceni în Danemarca

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” participă, în perioada noiembrie 2022-august 2023, împreună cu alte muzee din România la expoziţia temporară „Chaos! Europe AD 300-600”,...

Finlanda va expulza nouă membri ai ambasadei Rusiei pentru spionaj

Autoritățile finlandeze au anunțat marți că se pregătesc să expulzeze nouă diplomați ruși aflați la Helsinki pentru activitățile lor de „spionaj” desfășurate pe tritoriul...

O mamă din diaspora: „M-au șocat comentariile venite pe internet din România la adresa fetei mele, adolescentă din Danemarca, în care i se reproșa...

Aflați de ani de zile într-o documentare minuțioasă în mai toate țările europene unde românii alcătuiesc comunități puternice, jurnaliștii Elena Stancu și Cosmin Bumbuț...
00:01:17

Biden: Danemarca și SUA lucrează pentru a aborda agresiunea Rusiei în Ucraina

Danemarca și Statele Unite(SUA) lucrează împreună pentru a aborda agresiunea rusă în Ucraina, a declarat luni (5 iunie) președintele american Joe Biden, în timpul...